dimarts, 9 d’octubre del 2007

L’ofici de Kapuscinsky

Lligarem aquest post amb l’anterior. Al principi del concert de Sabina i Serrat a les pantalles gegants hi apareixia Iñaki Gabilondo simulant un informatiu de Cuatro on s’anunciava la suspensió del concert. Tot en conya i tot de conya. Això m’ha fet recuperar una frase que va dir Gabilondo durant la presentació del llibre: “Kapuscinsky, la voz del Otro” a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna, la meva. Allà va dir que Aquest comença a no ser l’ofici de Kapuscinsky, és a dir, s’està perdent el periodisme com tantes vegades he denunciat en aquest bloc (i no em cansaré de fer-ho).

Cito textualment un moment del discurs d’en Gabilondo: “S’ha imposat la lògica del gerent, segons la qual tot el que ens ajudi a créixer, a guanyar diners i a tenir notorietat va bé i si s’han de trepitjar cinquanta caps, es trepitgen. El que sigui, de qualsevol forma i qualsevol preu”.

La frase més famosa de Kapuscinksy és: “els cínics no serveixen per a aquest ofici”. I si et pares a pensar, la professió n’està plena. Per sort encara queden “gabilondos”. L’Iñaki ha demostrat que es pot jugar amb el periodisme sense oblidar ni d’on venim ni on anem a parar. L’ofici s’està perdent.