diumenge, 30 de setembre del 2007

Mentides

Tània Head (Alícia Esteve Head pels que la coneixien abans) “és” una de les supervivents dels atemptats de l’11-S. La seva història era bona, digna d’una novel·la. Era al pis 78 de la torre sud, just per sobre d’on va impactar l’avió. Va sortir de l’edifici en flames amb l'ajuda d'un bomber. Pel camí va tenir temps de topar-se amb un home moribund que li va donar el seu anell de boda perquè li fes arribar a la vídua i, per si fos poc, va dir que el seu promès també era a les torres bessones i va morir en l’atemptat. Ningú fins ara havia comprovat que allò fos veritat. Ningú havia preguntat per la història. I això demostra dues coses. 1. La degradació del periodisme i la informació. I 2. Si li poses barra pots arribar molt lluny (altra cosa és que al final t’enganxin o no).

El cas d’Alícia Esteve ens ha fet recordar l’Enric Marco, un català que va ser president d’Amical Mathaussen sense haver estat mai a cap camp de concentració nazi però que ho explicava com si ho hagués viscut en primera persona. Admiro en Marco perquè quan es va descobrir la farsa encara tenia la barra d’encarar-se a la premsa i dir “¿i què, què passa si no vaig ser-hi?”. De fet, si hi pensem, ens adonem que estem rodejats de mentiders. Així que us proposo un joc per afinar la vista i aprendre a detectar els mentiders.

Eus ací el joc. Tres fotografies de tres personatges diferents. Dos homes i una dona. Localitza els mentiders. La resposta del joc: demà (com si fos un mot encreuat).